Onderhoud

Leer

Hoe houd je het leer van je Leolux-meubel in topconditie? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt. Het is daarbij wel belangrijk dat je even goed in de gaten houdt welke leersoort er op jouw meubel verwerkt is.

Meer informatie

Stof

Alle Leolux-stoffen zijn met zorg geselecteerd en voor de hele collectie geldt onze exclusieve garantie. Met de juiste verzorging blijven ze vele jaren mooi.

Meer informatie

Artificial leather

Haku en Sotega zijn voorbeelden van ‘artificial leather’. Het materiaal heeft het gevoel en de uitstraling van leer, maar is niet afkomstig van dieren. Daardoor vraagt het ook een specifieke manier van onderhoud. Allereerst is het belangrijk dat je het oppervlak van je meubel regelmatig schoonmaakt. Hiervoor raden aan om Leolux Soft Cleaning Spray te gebruiken. Deze reinigingsvloeistof is uitvoerig getest op Sotega en Haku en verwijdert algemene vervuiling zoals huidvetten.

Ga als volgt te werk. Spray Leolux Soft Cleaning Spray op een badstoffen handdoek en wrijf hiermee in rustige lange halen over het meubel.

De regelmaat waarmee je je meubel reinigt, hangt af van hoe intensief je het meubel gebruikt. Maak je elke dag uitvoerig gebruik van je meubel, dan raden we aan om het 1x per week te reinigen. Maar als je gemiddeld 1x per week op je meubel zit, dan is een maandelijkse schoonmaakbeurt voldoende.   

Let op met olie, vetten of sterk vlekkende etenswaren of andere stoffen. Bijvoorbeeld tomatensaus of kerriegerechten. Verwijder deze meteen, met een badstoffen handdoek en Leolux Soft Cleaning Spray. Bij hardnekkige vlekken kan het nodig zijn om het proces te herhalen. Verder willen we je er in het bijzonder op wijzen om op te letten met jeans; daardoor kunnen vervelende vlekken ontstaan.

Het is niet nodig (en we raden het zelfs af) om Haku en Sotega aanvullend te behandelen met een ander product (geen leerverzorgingsproducten of iets dergelijks); regelmatig schoonmaken zoals hierboven beschreven is voldoende.

Hout (massief en gelakt)

Hout en fineer zijn natuurlijke producten. Hout leeft, en daarom is het gebaat bij een goed klimaat in huis en de juiste plaatsing.

Meer informatie

Marmer

Marmer is een natuurlijk materiaal dat met veel zorg door onze leveranciers wordt afgewerkt. Kleur en structuur verschillen echter per product. Het blad van jouw eigen tafel zal dan ook altijd iets in kleur en in tekening afwijken van het staal of showroommodel dat je hebt gezien. Om deze natuursteen gemakkelijker te onderhouden, zorgen wij ervoor dat elk blad geïmpregneerd is met een middel dat de open structuur van een beschermende laag voorziet.

Meer informatie

Overige materialen

Glas

Bij het maken van glas worden natuurlijke grondstoffen gebruikt. Hierdoor kan de kleur van je glasblad afwijken ten opzichte van stalen en showroommodellen. Dit is vooral zichtbaar bij het zogenaamde ‘clear glass’.

Glas is een heel hard materiaal maar het is niet onbeperkt krasvast. Voor het dagelijks onderhoud van glas volstaat gebruik van een glasreiniger, geconcentreerd afwasmiddel, of water met een scheutje spiritus.

Keramiek

Onze keramische tafelbladen zijn onder hoge druk gebakken en geperst. Dat maakt ze sterk, krasbestendig en zeer gebruiksvriendelijk. Voor het onderhoud adviseren wij een vochtige doek, water en afwasmiddel. Aangekoekt vuil en vet kan met een verdund schuurmiddel worden gereinigd.

De hoogglans variant Ceramic Gloss is al even sterk, maar wel iets gevoeliger voor krassen. Gebruik hier dus géén schuurmiddelen, maar alleen water met een afwasmiddel.

Fenix NTM

Dit innovatieve materiaal is onderhoudsvriendelijk en heeft unieke eigenschappen. Het oppervlak van Fenix is sterk, mat en zijdezacht en het is gemakkelijk schoon te houden. Bovendien zorgt de nanotechnologie voor een groot zelf-herstellend vermogen. Met een wondersponsje (van melamineschuim) boen je oppervlakkige krassen weer uit het tafelblad. Diepere krassen kunnen thermisch worden verwijderd. Raadpleeg hiervoor altijd de specialist.

Normaal reinigen doe je met water en een geconcentreerd afwasmiddel. Geen agressieve of schurende reinigingsmiddelen gebruiken. Meer informatie over Fenix NTM vind je op de website van de leverancier: www.fenixntm.com.

Karpetten

Dagelijks onderhoud (niet voor geweven karpetten)
Stofzuig je karpet regelmatig (we raden twee keer per week aan) en gebruik daarbij het gladde mondstuk van de stofzuiger. Zo verwijder je eventueel vuil en komen ook de platgelopen polen weer wat omhoog. Stofzuig daarbij afwisselend in de lengte en in de breedte van het karpet en het is al helemaal goed als je een stofzuiger met extra luchtfilter gebruikt.

Dagelijks onderhoud voor geweven karpetten
Voor geweven karpetten geldt een afwijkend onderhoudsadvies. Stofzuig deze uitsluitend in de weefrichting. Dat voorkomt dat er zich lusjes gaan vormen. 

Maandelijks onderhoud (geldt met name voor karpetten met een hoge pool)
Borstel karpetten met een hoge pool maandelijks op om de structuur en het volume te behouden.

Groot onderhoud
Neem voor groot onderhoud altijd contact op met een gespecialiseerd bedrijf dat bekend is met het juiste type karpet. Ga beslist niet zelf aan de slag met poeder of oplosmiddelhoudende vloeistoffen.

Aanvullende tips

  • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis, tussen de 50 en 60%.
  • Ga bij vlekken snel en als volgt te werk. Neem vloeistoffen op met wit keukenpapier. Schep vaste stoffen op met een lepel. Reinigen met te veel vocht kan kringen veroorzaken. Hoe verleidelijk het ook is, ga nooit wrijven, maar dep voorzichtig met een droge doek, gebruik eventueel droogschuim. Voor meer informatie raadpleeg je de website van vlekkenspecialist James: www.james.eu.