Verkooppunten

Onderhoud van marmer

Marmer is een natuurlijk materiaal. Kleur en structuur verschillen per product. Het blad van jouw eigen tafel zal dan ook altijd iets in kleur en in tekening afwijken van het staal of showroommodel dat je hebt gezien. Om deze natuursteen gemakkelijker te onderhouden, zorgen wij ervoor dat elk blad geïmpregneerd is met een middel dat de open structuur van een beschermende laag voorziet.

Niet bestand tegen zuur
Maar zelfs met die impregneerlaag blijft marmer erg kwetsbaar voor vlekken. Marmer is een kalksteen en kan niet tegen zuur, zoals in vruchtensappen, wijn, cola en dergelijke. Ook de impregneerlaag kan het marmer tegen die vloeistoffen niet beschermen.

In de was zetten
Het is belangrijk om een marmer blad regelmatig in de was te zetten. Dan komt er een dun laagje was op je tafel dat de toplaag wat extra bescherming geeft. Doordat vloeistoffen net iets minder snel kunnen doordringen, heb je meer tijd om de vloeistof te verwijderen.

Toch gemorst?
Ga als volgt te werk. Neem de vloeistoffen meteen weg met water. Wees extra alert bij zuurhoudende vloeistoffen, zoals sinaasappelsap, wijn of cola. Maak keukenpapier (volledig wit!) nat met water, leg het op de vlek en laat dit drogen. Daarmee wordt (een deel van) de vervuiling uit de zachte steen gezogen. Het papier niet aanraken tot het volledig droog is.

Aanvullende tips
Is het toch misgegaan en zijn er vlekken of doffe plekken ontstaan? Dan zijn er enkele tips die wellicht helpen, maar we raden je wel aan om voordat je aan de slag gaat, even contact op te nemen met onze serviceafdeling.

Bij een doffe plek kun je de vlek even kort dun aanstippen met wat olijfolie. Boen de olie daarna goed uit. Daarmee kan de glans gedeeltelijk terugkomen. Eventueel kun je van tevoren de vlek met een droge dot staalwol (zo fijn mogelijk, 0000) oppoetsen.