Verkooppunten

Massief en gelakt

Onderhoud van hout

Hout en fineer zijn natuurlijke producten. Hout leeft, en daarom is het gebaat bij een goed klimaat in huis en de juiste plaatsing.

Belangrijk!

1) Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis ligt tussen 50 en 60%. Scheuren die ontstaan bij een luchtvochtigheid buiten deze marge, zijn uitgesloten van garantie.

2) Hout verkleurt onder invloed van daglicht.

3) Plaats geen warme voorwerpen (pannen) direct op het hout. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn.

Voor alle soorten hout raden we je bovendien aan om onderzetters te gebruiken. Warmte, kou en vloeistoffen kunnen kringen veroorzaken en dat is natuurlijk zonde van je mooie Leolux-tafel. Het juiste gebruik en het beste onderhoud zijn vooral afhankelijk van de afwerking: lak of olie. Hieronder zetten we daarom de onderhoudstips per afwerkingstype voor je op een rij.

Massief hout (geolied)

Temperatuur en luchtvochtigheid
Hout is een levend materiaal en kan gaan ‘werken’ onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid. Plaats je massief houten tafel daarom niet te dicht bij een verwarming of open haard. Probeer ook grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid te voorkomen. Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis ligt tussen 50 en 60%. Scheuren die ontstaan bij een luchtvochtigheid buiten deze marge, zijn uitgesloten van garantie.

Dagelijks onderhoud
Een geoliede tafel is een echte gebruikstafel, want de sporen van het dagelijks gebruik zijn eenvoudig te verwijderen. Voor het dagelijks onderhoud is het voldoende de tafel af te nemen met een droge of vochtige doek.

Groter onderhoud (2x per jaar)
Behandel je tafel eens per half jaar met de bijgeleverde olie. Daarbij ga je als volgt te werk. Eerst behandel je lichte krassen en vlekken voorzichtig met een schuursponsje, waarbij je de richting van de nerf volgt. Breng daarna de olie met een doek dun aan op een schone, droge tafel. Nawrijven met een droge doek. Gebruik geen bijtende middelen of schuurmiddelen.

Olie bestellen
Je kunt olie voor je tafel heel eenvoudig bestellen via onze serviceshop, of ga even langs bij de Leolux-dealer en het Leolux Experience Center.

Massief hout (gelakt)

De eerste twee maanden (uithardingsperiode)
Een Leolux-lak bereikt na ongeveer twee maanden haar maximale hardheid. In die uithardingsperiode is het raadzaam om je gelakte product met zorgvuldigheid te behandelen. Vermijd vooral zware belasting en reinig de tafel uitsluitend met een vochtige doek en een verdund afwasmiddel.

Dagelijks onderhoud
Na de uithardingsperiode kun je de tafel normaal reinigen, met een natte doek en middelen die ontvettend werken. In het bijzonder bevelen we een geconcentreerd afwasmiddel aan. Gebruik in elk geval geen middelen met een schurende werking gebruiken (o.a. Cif). Ook meubelglansmiddelen die siliconen bevatten, leveren problemen. Die geven vlekken die moeilijk weg te poetsen zijn. Vlekken van wijn, koffie, alcohol, etc. behandel je met geconcentreerd afwasmiddel en wat water; en strepen van viltstiften e.d. verwijder je heel voorzichtig met wasbenzine.

Fineer: afwerking en onderhoud

Gelijk aan gelakt massief hout
De Leolux fineersoorten worden geleverd in diverse tinten en kunnen worden voorzien van verschillende beitskleuren. In alle gevallen worden ze afgelakt met een blanke, matte componentenlak. De eigenschappen van die lak zijn identiek aan die van de overige Leolux-lakken. Daarom kun je voor het onderhoud de tips volgen zoals ze bij massief gelakt hout staan. Oftewel: wees in de uithardingsperiode van twee maanden voorzichtig met zware belasting en schoonmaken. Na die periode kun je overschakelen op normaal reinigen met een vochtige doek en ontvettende middelen. Geen middelen met een schurende werking gebruiken.