Verkooppunten

Studiopepe

“We houden van contrasten die elkaar versterken”

Tijdens Milan Design Week 2023 is Leolux op twee locaties te vinden: Alcova en Salone del Mobile. In beide presentaties is een hoofdrol weggelegd voor de nieuwe bank Lunetta, ontworpen door Studiopepe. We spraken oprichters en ontwerpers Arianna Lelli Mami and Chiara Di Pinto om meer te weten te komen over de Milanese studio en de collectie die ze voor Leolux ontwierpen.

Arianna Lelli Mami and Chiara Di Pinto vormen samen het gezicht van Studiopepe. Maar ze werken samen in een multidisciplinair team van 11 mensen. Het expertisegebied van Studiopepe is dan ook veel groter dan alleen productdesign. “Een deel van het team legt zich toe op de architecturale, retail-gerichte en residentiële interieurprojecten; het andere meer op productdesign.

Het is geen groot team, maar dat vinden we juist prettig, omdat we aandacht kunnen geven aan alle projecten die er lopen. Sinds de oprichting van onze studio in 2006 is ons werk wel veranderd. We hebben allebei Industrial Design gestudeerd en hebben op een heel natuurlijke manier de focus verlegd naar architectuur en productdesign. En we proberen ook elk jaar weer nieuwe disciplines toe te voegen.”

Complementair

“Het werk dat we doen is heel persoonlijk voor ons. We houden erg van contrasten die elkaar helpen en elkaar versterken. Doordat we als duo werken, gebeurt dat ook heel natuurlijk. We voeren een sterke dialoog met elkaar en met het team. Daar komen waardevolle inzichten uit. Als je als designers samenwerkt, is het belangrijk dat je niet elkaars evenbeeld bent, maar dat je complementair aan elkaar bent. Dat is bij ons ook zo. Chiara is heel sterk in het ontwikkelen van ruimtes en ideeën. En ze geeft nooit op. Zij doet er alles aan om een project te laten slagen.

Arianna heeft een feilloos gevoel voor proporties en voor de relaties van een object met zijn omgeving. Daarnaast is zij de meest diplomatieke van ons twee, die verschillende belangen kan afwegen en in balans brengen. We voelen elkaar perfect aan, ook doordat we een gedeeld pad volgen. We zijn opgegroeid in hetzelfde visuele landschap; we hebben dezelfde referenties. Niet alleen in design, maar ook in het dagelijks leven, in reizen en dergelijke. We hebben een gezamenlijke wolk van inspiratie waar we altijd uit kunnen putten.”

Contrast in balans

“Voor ons is het heel belangrijk om iets te ontwerpen dat sculpturaal is, en een tijdloze vorm heeft. Dat je ervan blijft houden, want dat is de ultieme vorm van duurzaamheid. Als we iets ontwerpen, beginnen we daarom nooit puur bij het object zelf. We beginnen met het verhaal en de relatie die het heeft met zijn omgeving en gebruikers. Dat was ook zo bij de producten voor Leolux.

Vanaf het begin was er het idee om een cluster te ontwikkelen van objecten die goed met elkaar samenwerken. Toen hebben we een aantal voorstellen gemaakt. Als je alle drie de producten, Lunetta, Loggia en Patio, bij elkaar ziet, dan merk je dat we niet van harde grenzen houden. Er is in elk product een balans tussen grafisch en organisch, tussen hard en zacht. Dat is de rode draad in alle drie de ontwerpen.”

Visueel comfort

“Natuurlijk is de bank de hoofdrolspeler. Het idee was om een heel zachte, bijna seventies-achtige stoffering te combineren met een strakke, geometrische schaal die de kussens echt omhelst. We wilden een bank maken die op het eerste gezicht heel comfortabel is; dat je het comfort al voelt voordat je gaat zitten. Tegelijkertijd waakten we ervoor dat het geheel niet te mollig zou worden. Daarom heeft de schaal een sterke, rigide vorm gekregen. De verhouding tussen zacht en hard hebben we daarbij zorgvuldig bewaakt, anders wordt een bank van dit type al snel heel stijf. Maar nu ervaar je het comfort al vanaf de eerste blik. Een resultaat waar we erg blij mee zijn.

Organische vormen

“De salontafel en het karpet sluiten aan op het idee van de bank: een contrast tussen zachte en harde vormen dat perfect in balans is. De Loggia-tafel voelt sterk en solide aan, bijna architecturaal. Maar tegelijkertijd ook niet te zwaar. Dat komt door de organische en zachte vormgeving van de poten, die ook het karakter van het hout heel mooi naar voren brengt.

Bij het karpet zetten we de rode draad voort. Daarbij geldt natuurlijk wel dat het een heel ander type product is. De zachtheid is bij een karpet namelijk altijd voelbaar; de sensatie als je er met je blote voeten overheen loopt. Die ervaring wilden we bij Patio niet visueel begrenzen. Daarom is het karpet niet rechthoekig, maar heeft het een vloeiende vorm. De kleuren en tekeningen zijn daarentegen weer op een grafische manier bij elkaar gebracht. Zo heeft Patio hetzelfde contrast als de bank en de tafel en toch de sensatie die een karpet moet brengen.”

Openheid

“Onze eerste samenwerking met Leolux beviel goed. We wisten al wie Leolux was, maar tijdens onze samenwerking hebben veel over het merk ontdekt. De productie was indrukwekkend en de historie van het bedrijf was heel interessant. Het is altijd leuk om voor niet-Italiaanse merken te werken, omdat je dan toch een andere visie op producten, objecten en materialen ziet.

Hoewel de afstand tussen Milaan en Venlo niet eens zo groot is, breng je toch tot op zekere hoogte verschillende culturen met elkaar samen. We waren erg gecharmeerd van de openheid van Leolux en de manier waarop ze onze ideeën omarmden. Ze zeiden nooit op voorhand nee, maar probeerden eerst uit of het werkte. Het was een heel fijne ervaring om de passie binnen het bedrijf mee te maken.”