Verkooppunten

Studio visit

Leolux x kaschkasch

De loungefauteuil Kudo is de eerste samenwerking van Leolux met de Keulse designduo kaschkasch. Florian Kallus en Sebastian Schneider richtten hun studio in 2011 op. Ze ontwierpen honderden producten voor vele Duitse en internationale opdrachtgevers op het gebied van meubels, verlichting en nog veel meer. Maar toch is Kudo een regelrechte primeur.

Eerste fauteuil

Op bezoek in de studio in het stadsdeel Zollstock in Keulen vertellen Florian en Sebastian dat Kudo ook voor hen een vuurdoop is. “Interessant genoeg is dit de eerste fauteuil die we ontworpen hebben. We hebben wel eens eenzitters als afgeleide van een bankenprogramma gemaakt, maar een loungefauteuil als deze nog niet. Kudo is dus een ontwerp dat we altijd al eens hebben willen maken. Echt een loungefauteuil in de klassieke typologie, met een bijpassende poef erbij.”

Eerste contact

De heren van kaschkasch hadden al langere tijd een samenwerking met Leolux op het oog. “We volgden de ontwikkelingen bij Leolux al meerdere jaren met veel interesse. Het merk stond allesbehalve stil en dat sprak ons aan. Leolux heeft zich altijd onderscheiden van de massa, met een heel eigen DNA. Daarom schreven we tijdens de coronapandemie een e-mail om kennis te maken. En daarna ging het eigenlijk heel snel. Er volgde een videocall, waarin we besloten om snel mogelijk persoonlijk af te spreken. We wachtten de lockdown af en gingen zodra het kon langs in Venlo. Daar spraken we Sebastiaan Sanders (directeur) en Jet Dircks (innovatie- en portfoliomanager) en kregen we een rondleiding door de productie. Een heel prettige eerste indruk; we waren enthousiast over de productiemogelijkheden en er hing een heel vriendelijke en ontspannen sfeer.”

Speelruimte

“Een paar weken later ontvingen we de briefing en gingen we aan de slag met het ontwerpen van een fauteuil. Voor ons was het heel fijn dat de briefing van Leolux heel open en vrij was. Soms geven opdrachtgevers al heel concreet aan wat ze willen en heb je wat minder speelruimte. Dat was hier totaal anders. Bovendien weten we van Nederlandse merken dat ze niet bang zijn om met onderscheidende designs te komen.”

Aantrekkelijk maar niet luidruchtig

Door de vrijheid in de briefing is Kudo ook een echt kaschkasch-design geworden. “Als je naar onze ontwerpen kijkt, zie je dat ze allemaal op de een of andere manier teruggebracht zijn tot de essentie. We zoeken altijd naar een aantrekkelijke vorm, zonder dat die te luidruchtig is. Die ‘gereduceerde’ vormgeving geeft ruimte aan een intuïtieve bruikbaarheid. Je ziet in onze ontwerpen altijd heel duidelijk de essentie van het doel waarvoor ze ontwikkeld zijn. In dit geval is dat de ergonomie, en het zitcomfort. Maar tegelijkertijd moet het design niet emotieloos worden. Met deze parameters zijn we altijd aan het jongleren tijdens het ontwerpproces.”

Rust en ruimte ervaren

Op een gegeven moment wisten Sebastian en Florian dat ze de aantrekkelijke vorm voor hun Leolux-fauteuil gevonden hadden. “We waren in de weer met de schaal en de bekleding en toen was er ineens die ‘inspringing’, dat verschil tussen de rand van de schaal en het kussen. We stonden ernaar te kijken in de studio en wisten het meteen. We hadden het concept voor deze stoel gevonden. Het geeft de fauteuil een rustgevend, nonchalant karakter. Het kussen heeft alle ruimte om rustig in de schaal te liggen.”

Spannende lijnen

Het concept vinden is één, maar het omzetten in een volwaardige fauteuil is twee. “De transitie van het idee in ons hoofd naar het daadwerkelijke meubel was niet eenvoudig. Nadat we een computertekening en een 3D-print gemaakt hadden, werkte het ontwerp niet lekker. We wilden niet dat de fauteuil er te vlak uitzag. Er moest toch een bepaalde curve in zitten, die het geheel wat minder hoekig maakt. In het 3D-model viel het effect van de ronde vormen tegen. Het was belangrijk dat de zitschaal een ‘oppervlaktespanning’ had, die het idee van lichtheid en comfort maximaal overdraagt. Daarom hebben we de rondingen steviger aangezet. Nu zit er een bepaalde spanning in elke lijn.”

Configureerbaarheid

Een Leolux-meubel moet perfect aansluiten op de stijl en persoonlijkheid van zijn eigenaar. Daarom is het belangrijk dat een ontwerp veel variatie aankan. “Toen we bij ons eerste bezoek een rondleiding door de productie van Leolux kregen, viel ons meteen op hoeveel er mogelijk is. Eindeloos veel. Dat maakt ontwerpen voor Leolux heel interessant en uitdagend. Want je denkt aanvankelijk dat een fauteuil ontwerpen veel eenvoudiger is dan een bankenprogramma. Maar eigenlijk ontwerp je toch een soort systeem. Kudo is er met een hoge en een lage rug, twee verschillende voeten, met en zonder armleuningen en daarbij kun je ook de schaal en het kussen in verschillende materialen laten uitvoeren. Om nog maar niet van alle kleuropties te spreken. Om die ‘configureerbaarheid’ in het ontwerp te brengen was een bijzondere uitdaging.”

Ooghoogte

Kudo is de eerste fauteuil van kaschkasch en ook de eerste samenwerking met Leolux. Een samenwerking op ooghoogte, aldus Florian en Sebastian. “Het voelde heel natuurlijk om met Leolux te werken. Heel onpretentieus en toegankelijk. Dat hadden we vooraf gehoopt en bleek gelukkig ook zo te zijn. En daarnaast zit het vakmanschap overal. In de productie maar ook daarbuiten. Elke keer als we naar Venlo kwamen voor een bespreking, stonden de nieuwe modellen klaar. Tot in de puntjes voorbereid, zodat wij ons echt konden concentreren op onze job: het perfectioneren van het ontwerp. Dan zet je elke keer een mooie stap en zie je dat het model steeds verder komt. En als je nu terugkijkt, dan zie je dat Kudo echt een hele reis afgelegd heeft. Tot een fauteuil waarbij we trots zijn op elk detail.”