Verkooppunten

Waardevast

40 jaar Bora Bora

Als ontwerper streef je altijd naar een stukje eeuwigheidswaarde. Dat je intuïtie en ideeën overtuigend genoeg zijn om over tijdsgrenzen heen te inspireren. En soms komen de juiste factoren samen; ontstaat er een concept met de chemie om duizenden mensen in vervoering te brengen. Decennialang. In 1983 wist Axel Enthoven de perfecte elementen te verenigen in een design dat 40 jaar later nog altijd betovert. Een vaste waarde. Dit is Bora Bora.

Fijnproevers

Het recept van Bora Bora is eenvoudig samen te vatten, maar bijzonder complex om uit te voeren. Het is een lichtgewicht model, gekenmerkt door slanke lijnen en een zeer hoog comfort. Deze elegante vorm van zitten, met een verende rug, een open voorzijde en geïntegreerde armkussens, veroverde al snel de woonkamers in Nederland, België en zelfs op internationale schaal. En nog steeds gooit Bora Bora hoge ogen.

Varianten

De ‘oervorm’ van Bora Bora is nog altijd in collectie, net als Bora Bèta (met hogere rug). Maar door de jaren heen zijn er nog verschillende aanvullingen op de Bora-lijn ontwikkeld:

01 - 04

Bora Bora (1983) | Het origineel

Axel Enthoven

Een sympathieke visionair

De samenwerking van Leolux en de Belgische designer Axel Enthoven reikt terug tot midden jaren 70. Hij weet nog precies welke briefing Leolux hem gaf.

“Kwaliteitsbanken waren in het begin van de jaren tachtig nog zwaar en pompeus. Het zitcomfort werd namelijk bepaald door houten frames en een grote hoeveelheid schuimmateriaal. Voor mensen die besloten kleiner te gaan wonen, was dat niet handig. De zitmeubelen namen te veel plaats in. Daarbij raakten, onder invloed van het geavanceerd modernisme, elegantere modellen in trek. Leolux vroeg mij een dunner en lichter zitmeubel te ontwerpen; van hout en met de geroemde ‘Leolux’-zitkwaliteit. Die uitdaging ging ik graag aan.”

Axel Enthoven
Axel Enthoven