Onderhoud van leren bekleding

Hoe houd je het leer van je Leolux-meubel in topconditie? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt. Het is daarbij wel belangrijk dat je even goed in de gaten houdt welke leersoort er op jouw meubel verwerkt is. Zeker het ‘ruwe’ Danza-leer vraagt om een specifieke aanpak.

Wekelijks onderhoud

Leer (behalve Danza-leer)

Een meubel met leren bekleding (behalve Danza-leer) onderhoud je door elke week met een schone, licht vochtige doek stofdeeltjes af te nemen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig eventuele huidvetten te verwijderen die het leer op termijn aantasten. Dat doe je met de onderhoudsvloeistof van Leolux, omdat kraanwater niet in staat is om huidvetten op te lossen. Pas dit product een keer in de twee weken toe, volgens de handleiding op de fles. Houd er rekening mee dat de meeste leersoorten uit de Leolux-collectie een enigszins matte afwerking hebben, en dat dat ook zo moet blijven. Als er een ‘glanzend’ laagje ontstaat, kan dat een teken zijn dat het meubel gereinigd moet worden.

Danza-leer

Ook voor Danza-leer adviseren we om het meubel wekelijks af te stoffen. Maar gebruik hiervoor een droge doek of een zachte borstel en beslist geen water. Door water droogt dit fraaie leer namelijk uit en dan kunnen er onherstelbare vlekken ontstaan.

Groot onderhoud (2x per jaar)

Leer (behalve Danza-leer)

Gebruik gemiddeld twee keer per jaar de Leolux Verzorgingsset. Met de milde reiniger wordt het leer tot in de nerf gereinigd. De lotion brengt essentiële voedingsstoffen diep in het leer en zorgt voor een betere vochtbalans. De behandeling is eenvoudig en na een korte drogingsperiode kun je het meubel alweer gebruiken.

Bij verkleuring en/of lichte beschadigingen van het leer, bijvoorbeeld door overmatig zonlicht, kun je het leer het best behandelen met een kleurherstellende set van LCK. Dit product wordt door de specialisten van LCK voor je aangepast op het type leer en de exacte originele kleur van jouw meubel. Je kunt het bestellen op de website van LCK.

Danza-leer

Danza is een zuiver anilineleer dat de echtheidstekenen en kleurvariaties van de natuur met trots toont. Het licht opgeruwde oppervlak en de olie-afwerking maken dit leer uiterst soepel en zacht. De natuurlijke kenmerken van het leer blijven zichtbaar en door de jaren heen maken de gebruikssporen dit ‘vintage’ leer alleen maar huiselijker en mooier. Voor groot onderhoud is er een speciale onderhoudsset beschikbaar, voor zogenaamd ‘vintage’ leer. Deze set bestaat uit een reiniger en een verzorgende lotion en kun je bestellen in de webshop van Leolux.

Algemene gebruikstips (voor alle leersoorten)

  • • Iedere leersoort kan verkleuren onder invloed van licht. Geschuurd leer zoals Danza is daar zelfs extra gevoelig voor. Plaats je meubelen daarom bij voorkeur niet in direct zonlicht.

  • Nagels van huisdieren beschadigen je meubelen. Zelfs de meest robuuste leersoorten zijn niet bestand tegen een ‘behandeling’ door onze beste vrienden.

  • Te veel warmte droogt natuurlijke leervezels uit en is schadelijk voor vele bekledingsmaterialen. Zet je Leolux-meubelen dus nooit te dicht bij warmtebronnen. Is het toch noodzakelijk om een bank bij een radiator te plaatsen? Let dan op voldoende ruimte tussen vloer, radiator en het meubel, zodat de lucht goed kan circuleren.

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Voor woonkamers wordt een luchtvochtigheid van 50-60% geadviseerd, de ideale temperatuur ligt tussen 18 en 22 graden Celsius. Het natuurproduct leer voelt zich daar, net als de mens, het beste bij.