´╗┐Onderhoud van marmer

Puur natuur
Marmer is puur natuur, met kleuren en tekeningen die van blad tot blad kunnen verschillen. Om deze natuursteen gemakkelijker te onderhouden, zorgt Leolux dat elk blad geïmpregneerd is met een middel dat de open structuur van een beschermende laag voorziet. Enige zorg bij het gebruik en onderhoud van marmer blijft echter belangrijk.

Schoonmaken en -houden
Marmer is een kalksteen die door de temperatuur- en drukverschillen van eeuwen zijn karakteristieke eigenschappen heeft gekregen. Het lijkt hard, maar in feite is marmer een poreus materiaal. Zuur- en kleurstofhoudende vloeistoffen kunnen de open en zachte kalkstructuur aantasten en vervelende vlekken achterlaten. Gebruik voor het dagelijks onderhoud altijd een milde, zuurvrije reiniger. Vermijd middelen met kalkoplossers. Die tasten het marmer aan!

Ongelukken/vlekken
Als er op het blad gemorst wordt, veeg de vloeistof dan meteen op, zodat er zo weinig mogelijk in het blad trekt. Maak vervolgens een stuk keukenpapier nat en leg het op de vlek. Gebruik wit keukenpapier, want papier met een print kan afgeven. Laat het papier minimaal een dag liggen, totdat het volledig droog is. Zo wordt een groot deel van de vervuiling alsnog uit de zachte steen gezogen. Belangrijk: til het papier tussentijds niet op, want dan stopt de zuigende werking.

Marmer is een natuurlijk materiaal. Kleur en structuur verschillen per product. Let op: marmer is poreus. Vloeistoffen meteen wegnemen met water. Reinigingsmiddelen met een kalkverwijderaar kunnen ernstige schade aan het marmer toebrengen.