Houtfineer

Houtfineer is een echt natuurproduct met alle daarbij behorende eigenschappen. Geen enkel fineerblad, hoe vakkundig ook gestoken of geschild, is identiek. Bij de samenstelling van meerdere fineerdelen, spant Leolux zich in om uit de ter beschikking zijnde materialen een optimale selectie te maken. Afwijkingen zullen daarbij niet vermeden kunnen worden maar dat is tevens de charme van echt hout.

Afwerking en onderhoud

 • De Leolux-fineersoorten worden geleverd in diverse tinten en kunnen worden voorzien van verschillende beitskleuren. In alle gevallen worden ze afgelakt met een blanke componentenlak in mat of zijdeglans. De eigenschappen van die lak zijn identiek aan die van de overige Leolux-lakken.
 • Het onderhoud beperkt zich tot normaal reinigen met een vochtige doek en ontvettende middelen.
 • Geen middelen met een schurende werking gebruiken.
 • Na levering moet ook dit Leolux-lakproduct twee maanden uitharden. Belast u in die periode de tafel niet te zwaar.

Let op

 • Hout verkleurt onder invloed van daglicht. Zo wordt kersen roder en eiken geler.
 • Kunststof beschermingsdopjes onder bijvoorbeeld onderzetters of elektrische apparaten kunnen stoffen bevatten die vlekken in mat-naturellak veroorzaken. Deze vlekken zijn niet meer te verwijderen. Gebruik daarom liever vilt om uw tafel tegen krassen te beschermen. 

Massief hout

Een tafel van massief hout is een natuurproduct. In tegenstelling tot gefineerde tafels, waarbij een dun laagje houtfineer wordt aangebracht op een paneel van MDF, is niet enkel het bovenlaagje van hout. Al wil "massief" niet zeggen dat het tafelblad of de poten uit één stuk zijn vervaardigd, want hout "werkt" onvermijdelijk. Onder invloed van de luchtvochtigheid krimpt het hout of zet het uit. Een blad uit één stuk zou dan ook onherroepelijk krom trekken. Om dit te ondervangen wordt het tafelblad opgebouwd uit houten regels, die om en om worden verlijmd. Zo blijft het uitzetten en krimpen van het hout tot een minimum beperkt. Om diezelfde reden zijn ook de tafelpoten opgebouwd uit meerdere delen. Ook in het gebruik zult u met het "werken" rekening moeten houden: plaats uw massief houten tafel daarom niet te dicht bij een verwarming of open haard en voorkom grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid (ca. 60% is ideaal).

Massief hout wordt geolied of voorzien van lak. Voor het onderhoud van gelakte tafels verwijzen wij u naar de hoofdstukken over Leolux-lakken en fineersoorten. 

Het onderhoud van geolied hout

 • De olie die gebruikt wordt voor het oliën van hout, reinigt en beschermt het hout en de nerf komt nog mooier tot zijn recht. Uw tafel is echter kwetsbaarder voor vlekken en vocht dan een gelakte tafel. Neem daarom gemorste vloeistoffen direct weg.
 • Voor het dagelijks onderhoud is het voldoende de tafel af te nemen met een droge of vochtige doek. Behandel uw tafel regelmatig met de bijgeleverde olie, of met een goede kwaliteit teakolie. Breng de olie met een doek dun aan op een schone, droge tafel. Nawrijven met een droge doek.
 • Gebruik geen bijtende middelen of schuurmiddelen.
 • Lichte krassen en vlekken behandelt u voorzichtig met een schuursponsje in de richting van de nerf. Daarna weer olie aanbrengen.
 • Een onderhoudsset voor massief hout is leverbaar via onze webshop, de Leolux-dealer en de Leolux-Design-Centers.

Let op

Plaats geen warme voorwerpen (pannen) direct op het hout. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn.


Verkoopadressen


Leolux Select Stores
Een beperkt aantal Nederlandse dealers mag zich “Leolux Select Store” noemen. Deze partners tonen een ruimere collectie, in een herkenbare Leolux studio. U bent hier beland bij een specialist, met de nieuwste modellen en actuele kennis van zaken.

Leolux Dealers
De Leolux dealers verzorgen graag een totaaladvies en zijn uw contact wanneer het gaat om de aankoop en aflevering van uw Leolux meubel.

Leolux Design Centers
Leolux beleeft u in de Design Centers. Het zijn inspirerende showrooms, waar gespecialiseerde Leolux adviseurs u alles kunnen vertellen over de collectie. Test het comfort, ruik ons edele natuurleer en voel de textuur van de stoffen. Hedendaagse kunst en kleurrijke karpetten maken het plaatje compleet. En komt u tot een keuze, dan noteren wij graag uw order die dan via de dealer van uw keuze verder wordt behandeld.

Het Leolux Design Center is voelen, zien en beleven.