Leolux en kunst

Al meer dan drie decennia werkt Leolux nauw samen met haar “huiskunstenaars”. Soms enkele jaren, vaak langer. Ze illustreren de jaarboeken, dragen bij aan het design van beursstands en maken schilderijen of keramiek die de collectie verlevendigen.

Olaf Hajek

De Duitse kunstenaar en illustrator Olaf Hajek (1965) verbindt zich de komende jaren aan designfabrikant Leolux. Hajek is internationaal een van de meest gevraagde visual artists en zijn werk werd vaak bekroond.

Zijn visie op de kleurrijke Leolux wereld wordt vanaf 2016 ingezet, onder meer in brochures, advertenties, winkels en beursstands. Olaf Hajek geeft een heel persoonlijke visie op de wereld van Leolux; hij verbeeldt de consument als een vogel die zijn nest inricht met de mooiste ingrediënten. Het verwijst naar de vrijheid die de consument bij Leolux heeft om zijn meubel volledig te personaliseren.

Naast zijn vrije werk en de bekende stadsplattegronden van zijn hand, werkt Hajek voor multinationals als Apple, Coca-Cola, Bacardi en Hermès. Voor tijdschriften als The New York Times, Rolling Stone en Vogue verzorgt hij illustraties.

Huiskunstenaars

Al meer dan drie decennia werkt Leolux nauw samen met haar “huiskunstenaars”. Soms enkele jaren, vaak langer. Ze illustreren de jaarboeken, dragen bij aan het design van beursstands en maken schilderijen of keramiek die de collectie verlevendigen.

De eerste die de titel huiskunstenaar draagt, is Henk van der Vet (1939). Aan het begin van de jaren negentig illustreert Leolux haar jaarboeken met zijn “fotografieken”.

Vanaf 1996 is het de beurt aan Clemens Briels (1946). Voor het eerst is er duidelijk sprake van een creatief samenspel. Niet alleen heeft Briels’ werk het thema “zitten”, hij is ook actief betrokken bij het ontwerpen van meubels en stoffen.

De bonkige figuren van Sjer Jacobs (1963) zijn vriendelijke personages waarmee de kijker zichzelf al snel verbonden voelt. Sjer illustreert Leolux jaarboeken, en levert een bont scala aan werken, zowel in keramiek als op doek.

Leolux maakt kennis met Petra Hartman (1960) op het moment dat bloemen haar belangrijkste thema zijn. De tegendraadse kracht van de bloem, leidt tot jaarboekillustraties, schilderijen en sculpturen.

Leolux en kunstenaar Wouter Stips (1944) beginnen hun samenwerking in 2005. Zijn “wereld vol mooi en bijzonder” wordt enkele jaren de leidraad van de advertentiecampagnes, hij illustreert verscheidene jaarboeken en zijn werk siert de gevels van twee Leolux gebouwen.

Kunstenaar en ontwerper Jo Meesters (1974) werkt sinds 2009 met Leolux samen: werken van Jo worden beeldbepalende elementen in de Leolux stands en Design Centers.

De kleurrijke schilderijen van Jean Paul Marsman hebben de snelheid van de grote stad en zijn geïnspireerd door graffiti. Zijn werk siert kop en schotels en hij creëert in 2013 een speciale kunsteditie van de Leolux klassieker Kikko.

Als designer is Jane Worthington al meer dan 15 jaar aan Leolux verbonden. Haar schilderijen tonen een andere kant van haar creativiteit. Jane liet zich inspireren door de verhalen van Alice in Wonderland. Ze schilderde dieren, planten en objecten, die met elkaar een heel eigen wereld creëren. Een wonderlijke wereld, gebaseerd op collages, waarin ze perspectief en verhoudingen los laat, maar waar de mens en de Leolux meubelen elkaar vinden en vervolmaken.

Vrije samenwerking

Leolux kent ook vrijere samenwerkingsvormen: bijvoorbeeld die waarbij kunstenaars die hun werk presenteren in de Leolux Design Centers. Hun kunst is daar te koop en zorgt gelijktijdig voor een verrijking van de ambiance. 

Coen Blankwaard (1965) is recent toegetreden tot het gezelschap van kunstenaars die de wereld van Leolux verrijken. Hij laat zich onder andere inspireren door het werk van Picasso, Karel Appel en Andy Warhol. Zijn grote voorbeeld is echter Jean Michel Basquiat, vanwege de snelheid en de boodschap die in zijn werk doorklinkt. Met acrylverf, oilstick en spuitverf op linnen of hout vertelt Blankwaard zijn verhalen en neemt hij ons mee in zijn eigen wereld, waarin elke schilderij fungeert als een soort dagboek. 'Mijn hoofd zit vol met beelden en ideeën die ik op deze manier kan delen met de rest van de wereld!' Zo vertaalt hij de verhalen van de dag, laag over laag, tot expressieve en kleurrijke doeken.

Begin 2015 creëert hij speciaal voor Leolux een uniek kunstwerk: hij beschildert een wit leren Julita bank, de bank die enkele maanden eerder is ontworpen door designer Jan Armgardt. De elementaire lijnen van Julita voorziet Blankwaard van krachtige kleuren, de herinnering naar de natuur zet de kunstenaar om in kleuren, woorden en vormen. Het eindresultaat is als expositiestuk te zien tijdens de voorjaarsshows van 2015 in de Leolux Design Centers.
 

Jean Paul Marsman (1962): De kleurrijke schilderijen van Jean Paul Marsman hebben de snelheid van de grote stad en zijn geïnspireerd door graffiti. Zijn werk siert kop en schotels en hij creëert in 2013 een speciale kunsteditie van de Leolux klassieker Kikko (een ontwerp van Hugo de Ruiter uit 2000).
Kop en schotel zijn te koop in alle Leolux Design Centers en via de webshop (NL).

Na een onderbreking van 20 jaar vond Paul la Poutré (1964) zijn oude liefde voor het schilderen weer terug. Met paletmes en acrylverf schildert hij met ‘Arts & Lef’. Schilderijen van Paul la Poutré hangen in de Leolux Design Centers in Eindhoven, Utrecht en Krefeld.

Noes Butter is ‘a born tryer’. Ze maakte naam met fabelachtige schilderingen van sterke half dier-half mens wezens met kleine, fragiele lichamen. Verder ontwikkelde ze een handgemaakte collectie keramiek. Kom het bekijken in het Leolux Design Center Eindhoven.

Al meer dan twintig jaar lang schildert en tekent Tineke de Nobel (Haarlem 1957). Daarin verwerkt ze de mens met al zijn gevoelens en verlangens, doorgaans gebruikmakend van veel kleur. Verkrijgbaar in de Leolux Design Centers in Eindhoven, Utrecht en Sint-Pieters-Leeuw/Brussel.