Materialen

Leolux kiest voor hoogwaardige, schone en veilige grondstoffen. Het is de basis voor onze duurzame producten. We verlangen van onze leveranciers dat ze verantwoording afleggen over de herkomst en/of productie van hun materialen.

Minder materiaal

Bij het ontwerp, de ontwikkeling en productie van onze meubelen kiezen we niet alleen voor verantwoorde materialen, maar minimaliseren we ook het verbruik ervan. Zo gaan we zuiniger om met kostbare grondstoffen. De keuze voor hoogwaardige materialen zorgt per definitie voor minder afval. Materiaalresten krijgen bij ons altijd een nieuwe bestemming. Leerresten worden doorverkocht, schuim en folie wordt gerecycled.

Omdat Leolux op bestelling produceert wordt voorkomen dat materialen ongebruikt blijven. We bestellen immers ook alleen wat we nodig hebben.

Hout

FSC/PEFC

Leolux gebruikt hout voor de constructie van haar meubelen (de romp), maar ook voor zichtdelen als armleuningen, pootjes of tafelbladen.

Leolux beuken is 100% PEFC gecertificeerd en is dus volledig afkomstig van herbeplantingsgebieden. Ook voor andere houtsoorten en plaatmateriaal is Leolux op weg naar een volledige (PEFC) certificering.

De constructie met beukenhouten delen staat garant voor de lange levensduur van onze meubelen. Door te werken met “eco-hout” (opgebouwd uit samengevoegde kleine delen) in standaardafmetingen,  hebben we het afvalpercentage tot een minimum (<4%) kunnen terugbrengen.

Bij het plaatmateriaal (o.a. multiplex) voor onze frames, let Leolux speciaal op de uitstoot van het gas formaldehyde. Ofschoon de hoeveelheid multiplex in meubelen beperkt is, kiest Leolux uitsluitend nog voor kwaliteiten met de laagst mogelijke uitstoot (Carb2-norm).

Leer

Door huiden tot meubelleer te verwerken, krijgt dit restproduct van de vleesindustrie een mooie nieuwe bestemming. Er worden dus geen dieren geslacht vanwege hun huid! Alle looierijen waarmee Leolux samenwerkt leggen daarnaast verantwoording af over hun productiewijze door middel van certificeringen. Daarmee verplichten ze zich tot een zo schoon mogelijk looiproces. 

Leolux werkt op dit moment aan eigen, regionaal geproduceerd leer. In tegenstelling tot het meeste leer, dat uit Italië en Zuid Duitsland komt, worden voor het produceren van dit leer geen grote afstanden meer afgelegd. De herkomst is volledig traceerbaar. Het natuurzuivere leer wordt gemaakt van de huiden van Limburgse Limousin runderen; ze worden met natuurlijke middelen verwerkt tot prachtig anilineleer, waarbij uitsluitend afbreekbare pigmenten en looimiddelen worden gebruikt.

Om de productie van dit lokale leer mogelijk te maken, werkt Leolux samen met regionale landbouworganisaties en looierijen in de regio. Voor het opbouwen van het volledig nieuwe samenwerkingsverband wordt Leolux gesteund door de Provincie Limburg.

Stoffen

De Leolux stoffen, van bekende merkfabrikanten als De Ploeg en Kvadrat, zijn in de projectmarkt geliefd omdat ze aan de hoogste eisen voldoen op het gebied van duurzaamheid, brandveiligheid en milieu. Deze Leolux stoffen zijn gecertificeerd volgens de normen van Oeko-Tex, Greenguard, EU Ecolabel of zelfs Cradle to Cradle. Alle stoffen (en afdekmaterialen) worden getest op brandveiligheid.

De Ploeg
Alle stoffen zijn Oeko-Tex gecertificeerd. Stof Silker heeft een C2C certificaat.
Duurzaamheidsstatement van De Ploeg: www.deploeg.com/nl/duurzaam

Kvadrat 
Alle Trevira CS stoffen zijn gecertificeerd volgens Oeko-Tex 100. Verscheidene stoffen (obv Wol en Trevira CS) hebben een EU Ecolabel. Daarnaast hebben meerdere Kvadrat stoffen een Greenguard certificering. Duurzaamheidsstatement van Kvadrat: kvadrat.dk/about/our-environment

Alcantara
Produceert haar producten volledig Co2 neutraal.
Duurzaamheidsverslag 2016 van Alcantara sustainabilityreport.alcantara.com

Schuim

Leolux gebruikt uitsluitend gecertificeerde hoogwaardige schuimen om comfort aan te brengen. Bij de productie worden géén schadelijk CFK’s gebruikt en het Leolux schuim heeft een zeer lange levensduur. Veel Leolux meubelen worden ingeschuimd in mallen. Daarbij ontstaat (vrijwel) geen afval. Eventueel restschuim gaat retour aan de leverancier voor recycling.

Brandveiligheid: Leolux meubelen zijn door hun vaste stoffering brandveilig. In verschillende landen wordt de eis gesteld dat het schuim vlamvertragend moet zijn. Daarom zijn (vrijwel) alle Leolux producten leverbaar met schuim dat voldoet aan de “British Standard”.

Lijm en lak

Bij het lijmen en lakken van haar producten streeft Leolux naar de veiligste en schoonste oplossing. Daarom is de basislaag in het lakproces (plamuur) altijd watergedragen. Voor de eindafwerking zijn lakken op waterbasis op dit moment helaas nog geen oplossing. De eisen die we aan onze lakken stellen laten dat niet toe, want we willen natuurlijk wel een kras-bestendige laklaag kunnen garanderen. Daarom kiezen we waar mogelijk voor de milieuvriendelijke poedercoat-techniek (voor alle metalen delen). Bij gebruik van lakken met oplosmiddelen nemen we bij Leolux strenge veiligheidsregels in acht. Medewerkers dragen beschermingsmiddelen en de zuiveringsinstallaties in onze lakfabriek zorgen dat de uitstoot wordt gereduceerd volgens strenge normen.

Via een VOS boekhouding (Vluchtige Organische Stoffen) legt Leolux verantwoording af over de uitstoot van vluchtige stoffen. Leolux vermindert de uitstoot sinds 2014 jaarlijks met 10%.

Verpakkingen

Voor intern transport en materialen die bij Leolux worden toegeleverd wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare verpakkingen / kratten. Leolux transporteert haar meubelen zoveel mogelijk zelf. Hierdoor kan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal worden beperkt. Meubelen worden afgedekt met hoogwaardige kunststof hoezen die herbruikbaar zijn. Ook voor verpakkingsmateriaal dat Leolux inkoopt geldt dat papier en karton een FSC keurmerk moeten hebben.

Papier

Al het papier dat Leolux verspreidt wordt gedrukt op papier met een FSC certificering. Van printpapier tot brochures en suikerzakjes. In de sanitaire ruimtes maakt Leolux gebruik van gerecycled papier met een C2C certificering.