Arrow down

Filter Family

Hoe leven we in 2030?

Een 12 meter lange Leolux Ponton en 14 verschuifbare panelen waarmee je je persoonlijke ruimte kunt afbakenen. En terwijl je dat doet, verandert het omgevingsgeluid dat je hoort, mee. De interactieve installatie ‘Filter Family’, ontwikkeld door Leolux en Studio LONK, is een visie op de keuzes die we in 2030 over onze leefruimte moeten gaan maken.   

Wonen in 2030 – 3 trends

Er zijn tal van trends die invloed uitoefenen op de manier waarop we (samen)leven in 2030. Filter Family laat je drie van de belangrijkste ontwikkelingen ervaren: Liquid Times, Urbanisatie en de komst van de Synthetic Generation.

Urbanisatie

Steeds meer mensen trekken naar de stad en de beschikbare woonruimte wordt steeds schaarser. Wordt het daardoor misschien aannemelijk dat we onze toekomstige woonruimte als een gedeelde ruimte moeten voorstellen? De vraag is dan wat je wilt delen en wat niet, hoe meer persoonlijke ruimte jij claimt, hoe minder er voor anderen overblijft. De verdeling van persoonlijke ruimte wordt zo een divers krachtenveld.

In Filter Family wordt dit tastbaar in de vorm van de verschuifbare ‘filters’. Als jij meer ruimte neemt, gaat dat ten koste van anderen. Dat voel je en zie je niet alleen, dat hoor je ook, doordat het geluid, de soundscape, verandert naarmate je de panelen verschuift.

Liquid Times

De vraag is in hoeverre deze ‘deelcultuur’ daadwerkelijk een belasting is voor diegenen die dan hun woonruimte moeten verdelen. Beslissingen maken we tegen die tijd namelijk steeds meer voor de korte termijn. In deze liquid times zijn we niet meer zo intens bezig met de lange termijn. We stemmen onze keuzes af op de behoeftes die we op dat moment hebben. Later passen we ons wel weer aan.

Deze ontwikkeling zie je terug in het feit dat de immense bank te groot is voor welk huishouden dan ook. Je schuift continu met de balans tussen privacy en sociale interactie. Wil je in je eigen ‘cocon’ blijven? Of kan jouw woonruimte, nu je behoefte hebt aan sociaal contact, niet groot genoeg zijn?  

Synthetic Generation

Bovendien betreedt een nieuwe generatie de woningmarkt in 2030: de Synthetic Generation. Voor hen zijn de verschillen tussen tastbaar en digitaal, of echt en niet-echt irrelevant. Zij ‘filteren’ hun realiteit. Authenticiteit hoeft niet per se ‘echt’ te zijn.

De moirépatronen op de panelen van Filter Family geven je de kans om zelf dit filtergevoel te ervaren. De realiteit aan de andere kant van het paneel wordt door de patronen gefilterd. En hoe meer filters, hoe meer de vertekening. Of is het gewoon een nieuwe, vloeibare realiteit?

Studio LONK

Studio LONK is een ruimtelijk ontwerpbureau gespecialiseerd in ‘spatial storytelling’. In hun ruimtelijke installaties wordt de bezoeker - letterlijk – middenin een onderwerp geplaatst. Door verschillende zintuigen aan te spreken, creëert Studio LONK een ervaring die aanzet tot denken en debat. De vormgeving is zonder uitzondering speels en ‘bold’, maar ook altijd de drager van een groter verhaal. Opgericht door Celine de Waal Malefijt (ruimtelijk ontwerper) en Anna Dekker (socioloog), ontwikkelt Studio LONK tijdelijke interieurs die vorm en boodschap met elkaar in lijn brengen.

Waarom deze presentatie?

Hoe ziet onze woonomgeving in 2030 eruit? Dat is de vraag die Leolux en Dutch Design Foundation willen beantwoorden. Een verkenning van de toekomst, speculatief, futuristisch en experimenteel. Daarom stelden we die vraag, in het format van het What If Lab, aan onderzoekende ontwerpers die affiniteit hebben met interieur, wonen en onze leefomgeving.

Voor Leolux is het doel om scenario’s naast elkaar te leggen, te bestuderen en te bespreken met publiek, klanten, dealers en relaties. Zo kunnen we onderzoeken hoe deze ideeën aansluiten bij de vragen en wensen die zij dagelijks ervaren en actief participeren in de manier waarop we onze omgeving in de toekomst vormgeven.

 

Filter Family | The making of

Aan de totstandkoming van Filter Family ging heel wat vooraf. Van de eerste selectie van drie studio’s tot de presentatie van de concepten, en van ‘demo day’ tot de realisatie van de bank en de installatie. De onderstaande foto’s geven een indruk van de route naar 2030 …

Colofon

Initiatief: Leolux en Dutch Design Foundation
Concept en design: Studio LONK
Sound design en software: Mark IJzerman
Sound electronics: Jaromir Mulders
Moiré-patronen: Daniël Maarleveld