Papageno van Jan Armgardt
Tango van Jan Armgardt
Arrow down


Jan Armgardt

~ Jan Armgardt ~

Jan Armgardt

Armgardt (1947) streeft naar duurzaamheid en experimenteert met materialen. Papier is naar zijn mening het materiaal van de toekomst. Jan Armgardt ontwerpt voor Leolux sinds 1974. Veel van zijn creaties blijken tijdloos: Tango, Volare en Papageno bijvoorbeeld. Het meest recente product is Julita.

Ecologie

Ecologie is misschien wel het belangrijkste thema van designer Jan Armgardt. Het is belangrijk dat meubelen lang kunnen meegaan. Designers hebben de plicht meubelen te ontwerpen van goede kwaliteit, in materiaal, maar ook in vormgeving. Sterker nog: Jan Armgardt vindt het immoreel een meubel te ontwerpen dat na een paar jaar moet worden weggegooid, ofwel omdat het versleten is, dan wel omdat het ouderwets is.

“Ik bouw bewust momenten in waarin ik experimenteer. Dat zijn momenten van creativiteit waarin alles kan, waarin ik me niks van de markt hoef aan te trekken. De producten die ik dan maak, zijn soms niet eens in serie te vervaardigen, het zijn unica. Ik werk bijvoorbeeld veel met papier, naar mijn mening het materiaal van de toekomst. Zulke experimenten kunnen weleens helemaal mislukken, maar je leert er ongelooflijk veel van en je ontdekt nieuwe dingen, oplossingen voor problemen van nu.”

- Jan Armgardt