Bella Bora van Axel Enthoven
Arrow down


Axel Enthoven

~ Axel Enthoven ~

Mooi door zijn eenvoud en vanzelfsprekendheid’

Axel Enthoven (1947)

Het begon in 1983 met Bora Bora. Daarna kwamen Bora Bèta, Bella Bora  (2008) en recent Bora Balanza (2016). Ruim dertig jaar na introductie bestaat de Bora-serie nog steeds.

“Kwaliteitsbanken waren in het begin van de jaren tachtig nog zwaar en pompeus. Het zitcomfort werd namelijk bepaald door houten frames en een grote hoeveelheid schuimmateriaal. Voor medioren, die besloten kleiner te gaan wonen, was dat niet handig. De zitmeubelen namen te veel plaats in. Daarbij raakte, onder invloed van het geavanceerd modernisme, elegantere modellen in trek. Leolux vroeg mij een dunner en lichter zitmeubel te ontwerpen; van hout en met de geroemde ‘Leolux’-zitkwaliteit. Die uitdaging ging ik graag aan.”

In alles wat Enthoven doet, is duurzaamheid zijn grootste drijfveer. “Samen met Leolux ontwikkelde ik in de jaren tachtig al duurzame producten. Toen waren we onze tijd ver vooruit. Nog steeds werk ik het liefst aan producten met een goed verhaal en een lange levensduur. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ik van huis uit eigenlijk geen meubelontwerper, maar een productdesigner ben. Functionaliteit staat in al mijn ontwerpen voorop. Het meest trots ben ik op de de Bora-reeks, de Bova-bus, de tram van Brussel en een Samsonitekoffertje, Focus genaamd. Allemaal ontwerpen waar mensen al jaren lang met veel plezier gebruik van maken.”