Arrow down

Studio Truly Truly nieuwe artdirectors Leolux

16-06-2020

“Leolux is een merk met lef. Het heeft een lange historie van originele en gedurfde ontwerpen met sprankelende kleuren en expressieve vormen. Op deze traditie willen wij voortbouwen”, zegt Joel Booy (1981). Met partner Kate Booy (1981) vormt hij niet alleen ontwerpstudio Truly Truly maar samen zijn zij de nieuwe artdirectors van Leolux. “Maar de tijden zijn veranderd”, zegt Kate. “Niet elk meubel hoeft uitgesproken te zijn. Er is nu meer ruimte voor nuance en detail.”

  

Video: Studio Truly Truly & Leolux

Als Truly Truly maakte het echtpaar Booy de afgelopen vijf jaar furore met ingetogen meubels die opvallen door heldere kleuren en scherpe contouren. Dankzij subtiele details en ragfijn materiaalgebruik zijn hun ontwerpen veel rijker dan ze op eerste gezicht lijken. “Wat Truly Truly gemeen heeft met Leolux is een streven naar originaliteit. Al is onze stijl wat gereserveerder. Maar dat is juist goed, want zo halen wij elkaar uit onze comfortzones en creëren we een identiteit die verrassend is maar waarin Leolux herkenbaar blijft.”

Innovatief woonconcept

Het contact met Leolux kwam tot stand nadat Truly Truly in 2019 Das Haus mocht inrichten op de meubelbeurs IMM in Keulen. Deze prestigieuze opdracht om een innovatief woonconcept te presenteren maakte indruk op Leolux. “Voor Das Haus hadden wij alles ontworpen; van de afzonderlijke meubels, de enscenering en de belichting tot de folder, de fotografie en zelfs de tasjes. Dat was precies wat Leolux zocht, een artdirector die niet alleen meedenkt over de collectie maar over elk detail van de presentatie als merk.” 

Dat is dan ook exact hoe Kate en Joel hun rol als artdirectors zien. “Wij letten overal op. Welke meubels missen in de collectie? Wat wordt de uitstraling van de communicatiemiddelen?”, vertelt Kate. En ja, natúúrlijk zullen ze ook eigen ontwerpen aan de collectie toevoegen. Joel: “Wij blijven in de allereerste plaats ontwerpers.” Dat Leolux een eigen fabriek heeft, geeft extra glans aan hun taak als artdirector. “Elk nieuw ontwerp, zelfs een pril idee, kan meteen worden getest. Kan het gemaakt worden? Zo ja, wat kost dat dan?”

Grafisch ontwerpers

Deze holistische aanpak heeft alleen kans van slagen met onvoorwaardelijk vertrouwen. “Dus volgden er talloze gesprekken, die volkomen open waren. Soms wilden wij snel vooruit. Maar tegelijkertijd daagde Leolux ons uit om nog beter te formuleren waarom we bepaalde keuzes maken”, zegt Joel. Wat daarbij een doorslaggevende rol speelde is dat Leolux al meer dan zeventig jaar een familiebedrijf is. “De vader van de huidige CEO positioneerde Leolux in de jaren negentig als een vooruitstrevend merk. De wens om te innoveren zit dus diep verankerd in het bedrijf.” Kate vult aan: “Uiteindelijk zijn wij als artdirectors ook niet meer dan een schakel in een groter geheel. Leolux is een familiebedrijf en wij zijn nu onderdeel van die familie.”

Feitelijk hadden Kate en Joel, die met hun dochtertje ook een eigen familie vormen, er al een loopbaan opzitten toen ze in 2010 van de Australische stad Brisbane verhuisden naar Eindhoven. “We zijn beiden opgeleid als grafisch ontwerper en werkten als collega’s bij een ontwerpbureau met veel opdrachten in de culturele sector. Dat bood veel ruimte voor experiment en expressie”, vertelt Joel. “Ik wilde mij verdiepen in ruimtelijk ontwerpen. Voor mij was er maar één plek waar dat kan: de Design Academy Eindhoven. Ik heb een Nederlands paspoort, want mijn vader is Nederlands. Dat maakte de stap eenvoudiger.” Kate vond al snel werk als grafisch ontwerper. “Meteen na Joels afstuderen in 2014 zijn we Truly Truly gestart.”

Verhalen bouwen

Het portfolio van Truly Truly loopt inmiddels uiteen van exclusieve gallery pieces tot commerciële consumentenmeubels. “Wij vinden het inspirerend om een combinatie te maken van kunstzinnige objecten met een maximale mate van verfijning en expressie en juist praktische producten waarbij alle aspecten zorgvuldig zijn afgewogen, zodat ze voor grote groep mensen toegankelijk zijn”, zegt Joel. Al blijft de interesse van Truly Truly beperkt tot het interieur. “Meubels zijn alledaagse objecten, waarmee wij een intieme fysieke band hebben. We zitten of liggen erop, we voelen eraan, we strelen ze zelfs. Tegelijkertijd biedt een meubel door variaties in vorm, materiaal of kleur een scala aan verhalen.”

Voor Joel en Kate is dat de kern van hun taak als artdirector: het bouwen van het verhaal van Leolux. Van de fotografie in de catalogus tot de kleuren voor de collectie, niets ontsnapt daarbij aan hun aandacht. “Je zou haast denken dat we ons de afgelopen tien jaar hebben voorbereid op deze job”, vertelt Joel. “Het is fantastisch dat we al onze kennis en ideeën kwijt kunnen in één opdracht.”

Reageren

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit blogartikel.