De finishing touch
Bij de afwerking van het leer zijn er drie verschillende categorieën: anilineleer, semi-anilineleer en gepigmenteerd leer. De afwerking is bedoeld om het leer mooier te maken, in de vorm van een egale kleur of een bepaalde mate van glans. Daarnaast helpt de finish om het leer te beschermen tegen vuil, water, krassen en zonlicht. Maar wanneer spreken we nu van aniline-, semi-aniline- of gepigmenteerd leer?
Anilineleer
Alleen de allermooiste huiden kunnen uiteindelijk anilineleer worden. Na het vatverven krijgt anilineleer alleen een dunne beschermlaag van enkele mu (1/1000 millimeter) dikte. Daardoor blijft dat echte, pure ‘leergevoel’ bewaard.
Anilineleer is heerlijk soepel, zacht en warm en laat in zijn structuur alle levenstekenen van het rund zien. Een uniek karakter, precies wat de echte liefhebber wil. Door deze dunne beschermlaag is anilineleer wel gevoeliger voor invloeden van buitenaf.
Semi-anilineleer
Wie kiest voor semi-anilineleer, kiest voor het beste van twee werelden. In dit leer ziet u namelijk, net als bij anilineleer, de natuurlijke leernerf en imperfecties van een huid terug.
Toch is semi-anilineleer gemakkelijker in het onderhoud, doordat het voorzien is van een extra finishlaag. Dat maakt het geschikt voor intensiever gebruik, omdat u het gewoon met een vochtige doek kunt afnemen.
Gedekt leer
Bij gedekt leer wordt de huid voorzien van een finish met een extra dekkende, en vaak ook corrigerende finish. Daardoor krijgt het leer een egale, uniforme kleur, maar wordt de natuurlijke nerf minder zichtbaar.
De gewenste ‘leerstructuur’ wordt daarom na de finish in het leer geprent. Gedekt leer is door de dekkende finish uitermate gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen. Bovendien is het gedekte leer in onze collectie gemaakt van A-kwaliteit runderhuiden.