Reinigen
Op het moment dat de huiden binnenkomen, zijn ze nog overduidelijk afkomstig van runderen. De haren zitten nog op de zogeheten nerfkant, net als vet- en vleesresten op de vleeskant. Daarom gaan de huiden meteen immense vaten in, te vergelijken met grote wasmachines. Daarin worden ze gewassen, geweekt en onthaard. Dat duurt een dag, en soms nog langer. Na dit proces worden de huiden ‘in de bloten’ genoemd. Er is nu immers een naakte huid, zonder haar ontstaan. Met een aparte ontvleesmachine wordt het overgebleven vlees en vet helemaal verwijderd.
Splitten
Na het reinigen zijn de huiden nog op volle slachtdikte. Bovendien zijn ze nog niet overal even dik. En dat is wel een vereiste, wil je het leer mooi kunnen verwerken. Daarom wordt de huid met grote precisie een of twee keer horizontaal doorgesneden, waarbij er drie lagen overblijven: de boven-, tussen- en onderlaag. Dat proces heet ‘splitten’. Alleen de bovenste laag, de nerflaag, wordt gebruikt voor onze meubels. Deze ‘opperhuid’ heeft namelijk de hoogste kwaliteit. De overige lagen vinden vaak een andere toepassing, bijvoorbeeld als technisch leer of voeringleer.