Arrow down

Dutch Design Week 2019: Presenterende studio bekend

03-09-2019

‘What if Lab Leolux 2030’, zoals het project voluit heet, draait om het beantwoorden van een prikkelende vraag: wat is het resultaat, als we onze leefomgeving vandaag zouden ontwerpen naar de wensen van 2030? Voor deze ‘conceptuele ontwerpopdracht’ schreven meer dan dertig designstudio’s zich in. Eerder kon u al lezen welke drie studio’s een eerste opzet van hun concept mochten presenteren. Op dinsdag 27 augustus ontvingen we in Via Creandi Soft Bodies, Rive Roshan en Studio LONK voor drie inspirerende presentaties.

Waarschijnlijke scenario’s

Bij het ontwikkelen van een visie op de toekomst, kijk je natuurlijk naar trends en scenario’s die nu of binnenkort al aan de orde zijn. Enkele waarschijnlijke scenario’s, zoals de deeleconomie en steeds beperktere betaalbare woonruimte, werden in alle gepresenteerde concepten zichtbaar, maar de uitwerking verschilde sterk. Het Nederlands-Australische ontwerpersduo Rive Roshan definieerde ‘contact’ als de meest essentiële menselijke behoefte in de toekomst. Met een serie kunstzinnige objecten gaven ze op fraaie wijze vorm aan vier verschillende leefruimtes. Soft Bodies (Londen-Amsterdam) stelde voor om mensen bij elkaar te brengen door middel van architectonische virtual reality, waardoor afstand en zelfs een kleine oppervlakte geen belemmering vormen om bij elkaar te zijn. Studio LONK presenteerde een intuïtief concept, waarbij de bezoekers van DDW de (leef)ruimte delen en door geluid (soundscapes) en wisselende panelen aan den lijve ondervinden welke impact dat heeft op de persoonlijke leefomgeving.

Juryberaad

Na de presentatie van alle drie de concepten was het de taak aan de jury om te bepalen welke studio zijn concept op Dutch Design Week mag gaan presenteren. De jury bestond uit een afvaardiging van Leolux, aangevuld met het Australische ontwerpduo Studio Truly Truly. Na intensief beraad ging de eer naar Studio Lonk, voor hun concept dat bezoekers van Dutch Design Week moet uitdagen om na te denken over een toekomst waarin we onze leefruimtes steeds vaker zullen delen.

Celine de Waal Malefijt, oprichter van Studio Lonk verwoordt de gedachte achter concept als volgt:

“In 2030 betreedt een nieuwe generatie de woningmarkt; ‘de synthetische generatie’. Wat het echte leven en het digitale leven is, kan deze generatie niet meer uitleggen. Voor hen is alles is echt. En in zekere mate ook onecht. De vraag is: Hoe gaat deze generatie uiting geven aan ‘thuisgevoel’ in een gedeelde woning? En kunnen de juiste filters helpen om te switchen tussen sociale contacten en de behoefte aan privacy?”

Houd ons blog in de gaten

Binnenkort geven we alvast voorproefje van wat u op Dutch Design Week mag verwachten. Wat we wel al kunnen verklappen, is dat er een belangrijke rol in het concept weggelegd is voor een bank. Een heel grote bank.

Reageren

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit blogartikel.